Felles innføring av Helhetlig tjenestemodell (HTM)

Digi Rogaland følger opp de 14 kommunene som er med fra vårt fylke, og 4 kommuner i Vestland som er påmeldt.

Publisert : 29.04.2025

KS gjennomfører nå felles implementering av Helhetlig tjenestemodell for velferdsteknologi, og totalt 103 kommuner er påmeldt i en prosess som skal pågå gjennom hele 2025.

Irene H. Haugland og Berit Immerstein i e-helseteamet i Digi Rogaland har hovedansvaret for 14 rogalandskommuner og fire kommuner i Vestland som deltar i innføringen. Haugland sitter også i den nasjonale arbeidsgruppen for felles implementering.

– Gjennom deltakelsen i den nasjonale gruppen kommer jeg tett på prosessene og får mulighet til å påvirke endringer. Det er hensiktsmessig med tanke på kommunesamarbeidet vi har rundt innføringen. Vi er vant til å samarbeide på tvers, og det kan vi også gjøre i denne sammenhengen, forteller Irene Haugland.

Irene Haugland

Veien videre – samarbeid og erfaringsdeling

Fremover vil det arrangeres nasjonale, regionale og lokale møter som skal sikre god forankring og dialog ute i kommunene, samt gi inspirasjon og veiledning underveis. Helhetlig tjenestemodell har fokus på endring i den enkelte kommune, men gjennom et nasjonalt perspektiv kan kommunene inspirere hverandre og tenke nytt, forteller Haugland.

Erfaringsdeling blir viktig i tiden som kommer, og Haugland understreker at de ønsker at kommunene også skal lære av erfaringer fra andre deler av landet. Det vil bli etablert en Teams-gruppe, der det blir mulig å stille spørsmål og komme i kontakt med andre kommuner.

– Kommunene er presset på tid, og mange er små og har begrensede ressurser til utviklingsarbeid. Det kan være utfordrende å sette seg inn i HTM på egen hånd. Da er det en stor fordel å høre hvordan andre gjør det, og tilpasse det til egen organisasjon, mener Haugland.

Kort om modellen

Digitalisering og innovasjon i kommunene er i stor grad avhengig av organisasjonsendring og tjenesteutvikling. Helhetlig tjenestemodell er et verktøy som skal støtte kommunene i dette arbeidet.

Hvem kan ha nytte av metodikken?
Alle kommuner som har tatt i bruk helseteknologi, vil ha nytte av å bruke Helhetlig tjenestemodell. Den er relevant for alle roller i kommunen som berøres av teknologien – som kommuneledelse, sykepleiere og fagarbeidere, avdelingsledere, tjenestekontor, IT, kommunikasjonsavdeling og flere.

Modellen gir oversikt over oppgaver, roller og ansvar som må ivaretas dersom mestrings- og helseteknologi skal bli en integrert del av tjenestene. Dette fordrer tverrfaglig samarbeid og samordning.

Mer informasjon om helhetlig tjenestemodell

Kontaktinformasjon

Irene Hatteland Haugland irene.hatteland.haugland@klepp.kommune.no

Berit Bergsholm Immerstein berit.immerstein@randaberg.kommune.no