
Vårsamling for Digi Rogaland e-helse
E-helsekontakter fra hele Rogaland var samlet i Stavanger sist uke. Hovedtema var EPJ, med fremdrift og aktiviteter.
Aktiviteter og fremdrift i EPJ-prosjektet, arbeid med gevinster, brukerreiser og nullpunktsmålinger. En felles anskaffelse av trygghetsalarmer og hvilke anbudsløsning det skal legges opp til ble også diskutert, da rundt førti engasjerte nettverksressurser tok turen til heldagssamlingen i Stavanger.
Kontaktperson e-helse, Arve Ubøe Rohde legger nå opp til 1- til -1- møter med kommunene fra 2. til 6. juni for å komme tettere i dialog med alle kommunene og håper kommunalsjef, sektorsjef, leder tjenestekontor og e-helseressurser vil stille på de avtalte møtene. Temaene han ønsker å snakke mer om er implementering av ny EPJ, innføringsløp for VKP, og måltall for velferdsteknologi.
Gevinstarbeid, brukerreiser og målepunkter
EPJ-ressurs i Digi Rogaland Ruth Økland og prosjektleder Ingeborg Dirdal fortalte hvordan det går med anskaffelsen og det videre arbeidet med gevinster i kommunene som nå settes i gang. Stavanger kommune inviterte i fjor høst medarbeidere til en workshop for å lage ulike brukerreiser for å finne behovene ved en ny EPJ-løsning.
Nå brukes disse for å finne egne målepunkter, som igjen skal danne noen felles målepunkter i anskaffelsen for alle kommunene som er med. De oppfordret alle kommunene til å finne sine egne brukerreiser og finne målepunkter ved bruk av verktøyet System Usability Scale (SUS). Målet med denne kartleggingen er å evaluere dagens system, og får en klarhet i hvordan dagens system fungerer for de ansatte.
Kommunene jobber med innsikts- og gevinstarbeid parallelt, og Digi Rogaland deler forslag til opplegg og bistår med gjennomføringen, og bruker sitt rammeverk for gevinstarbeid.
Kristine Skjøthaug, som leder EPJ-anskaffelsen snakket også om løpet videre med test og demo av løsninger rett etter sommeren med en godt sammensatt gruppe. Forhandlingene vil skje utover høsten, og hun håper derfor at de andre kommunene også gjennomfører en brukerreiseworkshop før september.
Oppsummerte kompetanseprogrammet
Irene Grastveit fra Canoe, oppsummerte erfaringene fra de ti to dagers-kursene de holdt for helseledere fra hele fylket i løpet av mars og april, på oppdrag fra Digi Rogaland.
– Vi laget et opplegg for en modningsprosess som skal bidra til at lederne skal bli så klare som mulig. De har sine utfordringer med den daglige driften, og andre nye system som skal inn utenom et nytt pasientsystem. Finn de overraskende hjelperne, ikke bare tenk på superbrukere, rådet Grastveit deltakerne til.
Arve Ubøe Rohde oppsumerte med å forteller at det var flott å høre på tvers fra deltakerne på kursdagene, at alt dette vi skal vi få til sammen, men ofte er jo sannheten at vi drar hjem til oss selv og tenker at vi er så spesielle, at vi må ordne ting på vår egen måte, og kommer med en oppfordring.
– Vi må tenke, hva skal Stavanger gjøre som kan være relevant for oss. Vi må jobbe for å gjøre de erfaringene Stavanger gjør nyttig for de andre kommunene, og bygge videre lederkompetansen.
Felles anskaffelse av trygghetsalarmer
Hannah Henrichsen og Kristine Skjøthaug snakket om en felles anskaffelse av trygghetsalarmer for kommunene, og så lagt har 15 meldt interesse. Det skal anskaffes både hardware, signaler og respons. Markedsdialog skriftlig før sommeren, kravspesifikasjon i høst, og det er ikke avklart om det blir med eller uten forhandlinger. Det ble en runde i salen på hva de andre kommunene tenker om veivalgene for denne anskaffelsen.
Forbedringer av meldingsutvekslinger
Paula Nordbø snakket om forbedringene i meldingsutvekslinger i Norsk Helsenett i flyten mellom helseforetak og kommunene. Basismeldinger som pleie og omsorgsmeldinger (PLO) kommer nå automatisk inn i fagsystemene. Bedrer innsikt og flyt, og nå kan man også se at meldinger er mottatt.