PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

  1. Hjem
  2. Samfunnsutvikling
  3. Planer
  4. Reguleringsplaner
  5. Startpakke private planer
  6. Blågrønn faktor

Blågrønn faktor

Oppdatert: 29.04.2025 12.52.01
Ulike planter i en dam i en park

 

Denne siden er under oppbygging – velkommen tilbake snart!

Blågrønn faktor, ofte forkortet til BGF, er et verktøy for å sikre blå og grønne kvaliteter i reguleringsplaner og byggeprosjekter. Blågrønn faktor skal bidra til å øke blågrønne kvaliteter i uterom, med mål om å bevare vegetasjon, etablere grønne kvaliteter og tilrettelegge for naturbaserte løsninger.

Bruk av blågrønn faktor kan være et bidrag til å motvirke de negative konsekvensene av klimaendringer og er dermed et ledd i å oppfylle nasjonale klima- og miljømål. Flere norske storbyområder stiller krav om blågrønn faktor i kommuneplanen. 

Det finnes ulike beregningsskjema. Stavanger kommune bruker Norsk Standard (3845:2020) sitt skjema, fra og med 1. mai 2025.

Eksempel på utfylt skjema
Eksempel på utfylt skjema

Hva er blågrønn faktor (BGF)?

Målet med blågrønn faktor er å etablere gode bygge- og samferdselsprosjekter som legger til rette for biologisk mangfold, forbedrer bymiljøet og demper skader fra nedbør ved naturbasert overvannshåndtering.

Blågrønn faktor er et verktøy for å sikre at dette ivaretas allerede i en tidlig fase i planleggingen. Verktøyet består av et skjema som skal fylles ut basert på valgte løsninger for tomtens utearealer. Verktøyet benytter en beregningsmetode (et regneark) der de ulike overflatene, områdetiltak og tilleggskvaliteter gis ulike poeng. Summen av alle tiltak deles på tomtearealet og gir en total blågrønn faktor.

Opparbeidet bekk som renner ut i Mosvatnet, gangsti og bro over bekken.

Hvorfor er blågrønn faktor viktig?

Vegetasjon og naturbaserte løsninger har mange positive effekter, både for brukerne av området og for hvordan området påvirker og blir påvirket av det omkringliggende miljøet. Disse effektene omtales ofte som økosystemtjenester.

  • Grønne områder og natur skaper glede og oppmuntrer til kreativitet og utforskning.
  • Trær og busker skaper habitater, renser luften og demper vind.
  • Små planter, moser og jordsmonn filtrerer vann, reduserer avrenning og forebygger oversvømmelser.
  • Planterøtter skaper kanaler i jordsmonnet som øker vannopptaket.
  • Vannet som plantene tar opp, fordamper gjennom bladene og senker temperaturen lokalt på dager med ekstrem varme.

Blågrønn faktor (BGF) sikrer at et utvalg av disse tjenestene vurderes og inkluderes i planene. Selv når det ikke planlegges direkte for det, bidrar BGF til en mer klimatilpasset fremtid hvor naturen spiller på vår side.

Ulike blågrønne tiltak gis en faktor ut fra omfang og verdi. Tiltakene overlapper og utfyller hverandre. Samlet gir alle tiltak en blågrønn faktor for prosjektet.

 

Hva sier kommuneplanen?

Stavanger kommune har følgende bestemmelse for blågrønn faktor i kommuneplanen 2023-2040:

1.20 Bestemmelser og retningslinjer for blågrønn faktor (Pbl. § 11-9, pkt 3)

Bestemmelser

  1. Blågrønn faktor (BGF) skal bidra til å ivareta og øke blågrønne kvaliteter i uterom, slik som åpen, naturbasert overvannshåndtering og bevaring/planting av vegetasjon.
  2. Blågrønn faktor skal fastsettes i områdereguleringer og detaljreguleringer. Behovet for å fastsette blågrønn faktor vurderes i byggesak dersom dette ikke er fastsatt i plan.
  3. For dokumentasjon av BGF-tiltak skal skjema i Stavanger kommune til enhver tid gjeldende norm for blågrønn faktor anvendes.

Retningslinjer

1. Ved fastsetting av blågrønn faktor bør følgende norm legges til grunn:

  • Innenfor bysone A, B og C: minimum 0,7
  • I alle andre områder: minimum 0,8
  • Allment tilgjengelige gater og plasser: minimum 0,3


Faktortall
Faktortallene er angitt som retningslinjer i kommuneplanen. Endelig faktortall for blågrønn faktor skal fastsettes i bestemmelsene i den enkelte reguleringsplan.

Bilde av gress med tallet 1. Bilde av asfalt med tallet 0

 

Blågrønn faktor i plan- og byggesaker

Blågrønn faktor skal synliggjøres og beregnes ved utarbeidelse av reguleringsplaner og i behandling av byggesaker.

Plansak

Det stilles krav om blågrønn faktor i alle områdereguleringer og detaljreguleringer.

Hvilken faktor som skal oppnås, og arealet som skal beregnes, skal fastsettes i plansaken. I planprosessen skal det vises hvordan blågrønn faktor kan bli oppfylt gjennom regnearket og ved illustrasjoner. Illustrasjonene viser hvordan man har kommet frem til utregningen, sammen med et notat som forklarer hvordan blågrønn faktor skal oppnås. Tiltakene sikres i bestemmelsene slik at det er mulig å gjennomføre.

Bruk av blågrønn faktor supplerer andre blågrønne behov som er vurdert så viktig at det tas inn i bestemmelser, som for eksempel å ta vare på bytrær, bekker og blågrønne strukturer, herunder det å planlegge håndtering av overvann.

 

Byggesak

I byggesak skal kommunen påse at blågrønn faktor er oppfylt i henhold til planbestemmelsen.

Utomhusplanen med tilhørende redegjørelse skal si noe om prosjektets blågrønne hovedgrep og vise hvordan blågrønne tiltak er inntatt og løst. Skjema utfylt med endelige løsninger vist i landskapsplanen skal følge byggesaken.

 

Forvaltning, drift og vedlikehold etter ferdigstillelse

Under planlegging, prosjektering og utførelse skal det velges løsninger som vil opprettholde sin funksjon i henhold til BGF over tid. Det er viktig at det i ettertid ikke blir gjennomført tiltak som reduserer infiltrasjonsareal og endrer avrenningen fra området.

Dersom det på en eiendom utføres tiltak som reduserer omfanget eller verdien av eksisterende grønt terreng, vegetasjon og trær eller erstatter for eksempel grusflater med tette overflater som asfalt og lignende, legges det til grunn at tomteeieren kompenserer forholdsmessig og hensiktsmessig med andre blågrønne tiltak.

 

Beregningsgrunnlaget

Arealformål
Normen gjelder i hele byggesonen i kommunen, men ikke innenfor den overordnede grønnstrukturen (naturområder, turdrag, friområder og park).

Prosjektets avgrensning
Beregningene gjøres på et avgrenset areal, som oftest en tomtegrense eller plangrense. Det anbefales å ta utgangspunkt i reguleringsplangrensen, men i noen tilfeller vil det være aktuelt å avvike fra plangrensen. Avgrensingen bør defineres i samråd med saksbehandler.

Skjema for beregning av blågrønn faktor
Stavanger har tidligere brukt et skjema utviklet i prosjektet «Fremtidens byer» i 2014, men har fra 01.05.2025 gått over til å benytte Norsk Standard sitt skjema for utregning.

NS3845: 2020
Norsk standard (NS) utarbeidet i 2020 er en standard for å beregne og kalkulere et tilfredsstillende BGF-nivå i byggeprosjekt. Selve beregningsverktøyet består av et Excel-regneark som benyttes til utregning. Landskapsplanen for prosjektet ligger som grunnlag for utfyllingen. I regnearket kommer delsummer fra de ulike tiltakene tydelig frem og det kan raskt konstateres hvilken effekt hvert enkelt tiltak har på total BGF. Summen av alle tiltak deles på tomtearealet og gir en total blågrønn faktor.

Regnearket belønner blågrønne tiltak innenfor tre ulike hovedgrupper;

  • Områdetiltak – (prosjektovergripende tiltak) O1-O2. Tiltak som styrker sammenhengen i grønnstrukuren utover prosjektområdet og oppsamling av vann til videre bruk (vanning).
  • Arealtyper – alle flater. A0-A5. Samlet areal på alle flater skal tilsvare området som beregnes for blågrønn faktor. Flatene får ulik verdi utfra hvor gode vilkår de gir for blågrønne verdier. Arealene kan ikke overlappe hverandre.
  • Tilleggskvaliteter T1-T5. Oppå flatene kan ulike verdier ytterligere øke faktoren; Disse er enten blå løsninger som terrengforsenkninger eller grønne løsninger som trær og busker. Disse tiltakene kan kombineres med flatekategoriene

Hoveddelen av skjemaet er låst for redigering. De låste cellene i regnearket inneholder formler som automatisk beregner samlet BGF. Det er kun de grå feltene i skjemaet som skal fylles ut.

De ulike arealene i landskapsplanen summeres utfra de elementer/verdier tiltaket består i, som f.eks.:

Regnbed = grønne flater på terreng (A1) + terrengforsenkning for infiltrasjon(T1.2) + plantefelt (T2)

Bed i en takhage = grønneflater på konstruksjon (A2.4) + plantefelt (T2) + nyplantet tre (T4.1)

 

Nyttige lenker

NS 3845:2020 – Beregningsmetode og vektingsmetoder 

Om blågrønn faktor hos Norsk Standard

Blå strategi (strategi for vann i Stavanger 2024–2035)

Dokumentasjonskrav

Blågrønn faktor dokumenteres gjennom skjema/regneark, sammen med en plan som skjematisk viser flater og tiltak med hensyn til blågrønne verdier.

Illustrasjon som vedlegg
Utfylt beregningsskjema skal leveres sammen med en stilisert landskapsplan/illustrasjon hvor opparbeidelsen og de ulike tiltakene kommer frem. Planen skal være skjematisk og tydelig.

I illustrasjonen skal nye trær vises med det kronearealet som oppgis i regnearket, 25 m2 eller 50 m2. Dette er viktig for å kunne vurdere om antall trær blir fornuftig i prosjektet.

Eksempel på utfylt skjema
Eksempel på utfylt skjema

Veiledning for utfylling av skjema

I standarden (NS3845: 2020) er det utarbeidet egne beskrivelser for hvert enkelt tiltak, og de vil derfor ikke spesifiseres ytterligere her i denne veiledningen. Kapitlene 6-8 i veilederen beskriver de konkrete tiltakene. De øvrige kapitlene omtaler og forklarer metoden, begreper og anvendelse. Ved beregning av blågrønn faktor blir det dermed viktig å se til både standarden og denne veilederen. Ved motstridende informasjon i standarden og veiledningsmaterialet, er det veiledningsmaterialet som vil gjøre seg gjeldende.

 

Tilleggsopplysninger som gjelder spesifikt for Stavanger kommune:
Dette er krav som enten fraviker standarden eller som ikke framkommer i standarden.

  • Kategori A2.1 Vekstmedium med dybde 0-3 cm; Denne kategorien ønsker Stavanger kommune ikke benyttes i utregningen av blågrønn faktor.

 

Revisjon av verktøyet

Den gjeldende standarden ble gjort gjeldende i 2020. Norsk standard sine retningslinjer sier at skal deres standarder skal vurderes for revisjoner hvert femte år.